בעל חנות אונליין? 7 עקרונות שמנהל השיווק שלך חייב להכיר

 7 עקרונות שמנהל השיווק שלך חייב להכיר

אם אתם בעלים של חנות, רשת, או אתר מכירות אונליין בטח כבר הבנתם את חשיבות השיווק הדיגיטלי להצלחת העסק.

מעבר לכך שהיקף המכירות באונליין עולה משנה לשנה, גם תהליכי רכישה לא מקוונים מתחילים הרבה פעמים בחשיפה באינטרנט. בעקבות כך, אפילו עסקים ללא נוכחות דיגיטלית חייבים להשקיע בתחום השיווק הדיגיטלי כדי לא להישאר מאחור. 

ככל שהצורך של השיווק הדיגיטלי לעסקים עולה כך גם מספר המשווקים הדיגיטליים שישמחו לתת לכם שירות. השוק מוצף בסוכנויות שיווק דיגיטלי, מומחי שיווק אונליין, מומחי סושיאל, מנהלי שיווק דיגיטלי עצמאיים ועוד ועוד.
מעבר לשפע של הספקים נוצרו גם התמחויות לפי נישה מקצועית (סושיאל, קידום אורגני, קידום ממומן וכו) או עסקית - מה המוצר או השירות אותו אתם רוצים לשווק? 
כשמדובר במכירות אונליין של מוצרים פיזיים (בין אם מדובר בעסק דיגיטלי בלבד או בחנות עם אתר מכר) יש ״כללי משחק״ יחודיים ולכן חשוב לבחור איש מקצוע שמבין את מושגי היסוד והעקרונות של עולם המסחר ואת האתגרים הספציפיים של החנויות.
מה צריך לדעת בשיווק מוצרים פיזיים באינטרנט?
1. לשיווק מוצרים פיזיים יש מגבלות של מלאי - זאת אמירה מובנת מאליה לכל בעל חנות אבל לא בהכרח עבור אנשי השיווק. משווקים דיגיטליים עם ניסיון בשיווק מוצרים דיגיטליים (כמו אפליקציות, או איסוף לידים למשל) צריכים להתרגל לחשוב על מוצרים פיזיים שיש להם כמות ספורה שעלולה להסתיים. למה זה משנה? 
    • להבדיל משיווק של מוצר דיגיטלי, כשמוצר פיזי מצליח אי אפשר למכור ממנו ללא סוף. 
    • אם רוצים להגדיל את המכירות של מוצר לא תמיד זה אפשרי או צריך להיערך לכך מראש (לעיתים חודשים מראש!).
    • יש דרכים להפוך את מגבלת המלאי ליתרון בעזרת ״טריקים״ שיווקיים כמו הגדרת מוצר מסויים כ״קולקציית קפסולה״ או "מהדורה מוגבלת", או עדכון המשתמש כמה מוצרים נותרו במלאי כדי ליצור דחיפות, ועוד.
    2. עלויות זה לא רק שיווק - כל מי שעוסק בסחר מוצרי צריכה יודע שעלות המוצר מורכבת מעלויות עיצוב, ייצור, יבוא, תיפעול, איחסון, מיסים ועוד המון חתיכות בפאזל התימחור. 
    ההסתכלות של שיווק מוצרים פיזיים שונה מאשר שיווק מוצרים דיגיטליים - להם העלויות הנלוות שונות (ולרוב נמוכות יותר פר מוצר). איפה זה פוגש את איש השיווק הדיגיטלי? המדד המוביל בניהול קמפיינים דיגיטליים הוא ROAS - Return on ad spend או בעברית - החזר על הוצאות פרסום, הנמדד ברזולוציה של המודעה/הקמפיין/כל המדיה. לדוגמה - אם עבור מוצר דיגיטלי החזר הוצאה של 200% ייחשב מצויין ורווחי, עבור שיווק מוצרים פיזיים כנראה שמדובר בהחזר הפסדי בגלל הרווח השולי היחסית נמוך על כל מוצר שנמכר. 
    3. התנהגות צרכנית - ישנם אינסוף הבדלים בין רכישה בחנות פיזית לעומת אונליין: היכולת לגעת פיזית במוצר לעומת הסתמכות על תיאור מילולי ותמונות; חוויות קניה פיזית הכוללת גם אווירה בחנות, ריח, ניקיון, ועזרה של אנשי מכירות; אמצעי תשלום; המיידיות של הרכישה בחנות לעומת המתנה למשלוח בחנות האונליין ועוד. צריך להבין שאמנם המוצרים המוצעים יהיו דומים (ברוב המקרים) בין החנות לבין האתר, תהליך הקניה ואולי גם פרסונת הלקוח יהיו שונים. 
    4. לא כל מוצר מתאים לאונליין - הרכישות הדיגיטליות הולכות והופכות יותר נגישות עם אתרים מושקעים, משלוחים מהירים והחזרות אפילו מפתח הבית ועדיין - הרבה לקוחות עדיין מתקשים לרכוש מוצרים מסויימים בלי ״להרגיש בידיים״. זאת תופעה שמוכרת היטב לחברות אופנה: למרות שלכל מותג אופנה יש אתר מכר הן לא ממהרות לסגור את הסניפים.
    חברות אופנה בתחילת הדרך צריכות להתאמץ אפילו יותר כדי לרכוש את אמון הלקוחות הפוטנציאליים כי ככל שהמותג מוכר פחות כך החשש מ״חתול בשק״ גדל. 
    5. תתכוננו לעליות וירידות - הביקושים משתנים לאורך השנה בהתאם לתנאים חיצוניים - חלקם ידועים מראש וחלקם לא. חגים, עונות השנה, מזג אויר, מלחמות, חופשים בבתי הספר - אלו רק דוגמאות לגורמים לתנודתיות בביקושים.
    הירידות בביקשים הן נתונות וחלק טבעי מחיי המוּתג. מה לעשות בתקופות עם ביקושים נמוכים?
    - להסתכל קדימה ולתכנן את התקציבים ויעדי המכירות בהתאם לעתיד לבוא.
    - מחקר ומסקנות לגבי התקופה החולפת ותיכנון קדימה.
    - השקעה בתהליכים ארוכי טווח כמו פיתוח עסקי, שיפור האתר, או הכנת מלאי של חומרי שיווק
    - תיעדוף שונה של תקציבים: לשקול קידום המותג על חשבון קמפייני מכר כדי להביא לקוחות אל ראשית המשפך השיווקי. 
    6. ניהול מלאי - חלק מניהול נכון של עסק מכר הוא ניהול מלאי. צריך לנהל בקפידה מה נכנס ומה יוצא, כמה יחידות יש מכל מוצר ומידה, מתי הזמן לחדש את המלאי וכמובן גם - מתי צריך להיפטר מהמלאי בכל מחיר (כן, גם מחיר הפסד). איש השיווק צריך להיות מודע לאתגרי ניהול המלאי ולנתב את ההשקעה בשיווק בהתאם. 
    7. תקשורת דו כיוונית - חייבת להיות תקשורת דו כיוונית בין אנשי השיווק לבין בעל העסק או מנהל המלאי. ההשקעה בשיווק דיגיטלי היא דינמית - אפשר לנתב את התקציבים ״On the go" בהתאם להצלחת קמפיין/מוצר מסויים. לכן, חייב להיות תיאום רציף בין אנשי השיווק ומנהל העסק. לדוגמה: מנהל העסק (או הגורם האחראי על המלאים) יתקשר מה מצב המלאי והאם יש צורך ״לדחוף״ מוצר מסויים או להיפך לעצור את השיווק כי המלאי אוזל. איש השיווק מצידו צריך ״להרים דגל״ אם זיהה עלייה בביקוש למוצר מסוים על מנת שיערכו בהתאם. כמו כן, איש השיווק צריך להיות מודע לקולקציות שעתידות להיכנס (או לצאת) כדי לתכנן את השיווק בהתאם. 
      לסיכום, במכירות אונליין של מוצרים פיזיים, בין שהן מבוצעות על ידי עסק דיגיטלי בלבד או באמצעות חנות פיזית עם אתר מכירות באינטרנט, קיימים כללי משחק מיוחדים. לכן, חשוב לבחור במקצוען המתמחה באיקומרס שמבין את מושגי היסוד והעקרונות המקצועיים בתחום המסחר וכן את האתגרים הספציפיים הקשורים למכירות באינטרנט.
       
      חזור לבלוג

      להשארת תגובה

      שימו לב, יש לאשר הערות לפני פרסומן.